matsedel

Berlockens förskola ligger i Vilbergen och bildar en enhet med Galaxens förskola. Berlocken har sex avdelningar och vi arbetar med åldersindelade grupper.
På Berlocken har vi en stor gård med härliga utmaningar som vi använder till att upptäcka, utforska, skapa och experimentera tillsammans med barnen.
Vi har ett stort tillagningskök med egen kokerska som lagar frukost och lunch.
Inom vår enhet arbetar vi med ett gemensamt tema och med hjälp av våra ledord vill vi skapa ett lustfyllt lärande där barn, föräldrar och medarbetare blir delaktiga.

torsdag 23 april 2015

Skräpplockardagen 22/4

Igår under förmiddagen hade vi förberett för terminens Skräpplockardag på Berlocken. Detta är en del som vi arbetar med utifrån läroplanens mål att förskolan ska arbeta för en positiv framtidstro gällande hållbar utveckling. Förskolan arbetar för att ge barnen ett varsamt förhållningssätt till naturen och kunskap om hur vardagslivet kan utformas för att bidra till en bättre miljö både här och nu och för framtiden (Lpfö 98, rev. 2010). För att ytterligare väcka barnens NYFIKENHET gick de äldre barnen tipspromenad på gården, med frågor kopplade till miljö och en hållbar utveckling. 


Här är ett par exempel på frågorna som togs upp.

Barnen får INFLYTANDE i en sådan här aktivitet genom att själva plocka skräp, både det som finns på vår egen gård, men även runt omkring förskolan. Samtidigt UTMANAS de att diskutera miljöfrågor och få ytterligare lärtillfälle för en medvetenhet kring miljön.
De får plocka skräp med plasthandskar, i påsar, som sedan tas tillbaka till förskolan och sorteras på vår återvinningsstation. Detta blev en UTMANING att fundera på vad det olika skräpet ska sorteras som, vilket ledde till många diskussioner om olika föremål vi hittade.
Tillsammans gick sedan de äldre barnen bort till den "riktiga" återvinningsstationen och lämnade skräpet på rätt plats i containrarna.

På samlingen innan lunchen samtalade vi med barnen om vad de lärt sig under förmiddagen. Några barn från "äldrebarns-avdelningarna" svarade:

"Att man inte ska slänga skräp i naturen för då blir skogen ledsen!"

"Att man inte ska slänga skräp . Om man slänger skräp får man plocka upp det och lägga i en skräppåse."

"Man lär sig att plocka skräp och saker."

"Man kan ju be sin mamma att nu är det så smutsigt ute så vi måste städa ute.!"

"Att man kan be sin mamma att det är smutsigt och stökigt ute kan man och sen kan man sortera de saker man inte vill ha kan man ge bort till någon."

"Man ska inte skräpa ner ute och sen finns det sådana som städar upp saker."
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar